DESPERTAR – Abajo Perico Pastor

DESPERTAR – ABAJO

Aquesta exposició va néixer a l’Institut Guttmann el matí del set de gener del 2021. Hi havia arribat la vigília de Reis, després de cinc setmanes en coma a l’UCI de l’Hospital de Sant Pau. Feliç de ser viu, encara que no em quedés ni un gram de múscul i fer el mínim moviment fos una odissea. En aquella hora de pau abans no arribessin les infermeres i auxiliars per posar-nos en marxa, se’m va ocórrer que el que anava a viure era un bon tema per una exposició.

Ser incapaç de desenroscar el tap d’una ampolla d’aigua mineral et fa sentir el valor del mínim gest que el nostre cos realitza cents de vegades al dia, milers al llarg d’una vida. No tan sols els més espectaculars-caminar, córrer, nadar, saltar, estimar- sinó els més nimis: pentinar-se, cordar-se, dutxar-se, tallar un filet… La meva felicitat venia de pensar que estava al millor lloc on recuperar tots aquests petits actes que van teixint la nostra vida.

I aquest és el tema: el nostre cos és capaç de coses meravelloses, espectaculars o modestes que donem per descomptades fins que un accident ens recorda la nostra fragilitat. Descobrim llavors un món de gent dedicada a ajudar-nos a recuperar allò que es pugui d’aquests gestos, a retornar-nos la vida, a acceptar el que serem. A desenroscar, si és possible, el tap de l’ampolla, a posar-nos un mitjó o els pantalons sense haver-nos de seure.

Aquell mateix matí vaig trucar al meu amic Jordi Batlle, de la Galeria de Sant Gugat, i li vaig explicar la idea, que va acceptar sense dubtar-ho ni un instant.

Aquesta confiança, juntament amb la perseverança i el saber dels que em van acompanyar els mesos de Guttmann, i l’amor i tendresa de la meva família i amics, m’han retornat a la vida. Gràcies.

Perico Pastor